Underbara pioner

Underbara pioner, med eller utan doft, bör finnas i varje trädgård. Välj växtplats noga för pioner vill stå på samma plats i många år. Tänk också på att de efter några år blir tämligen omfångsrika, så ge den plats från början.

Läget bör vara soligt men lätt skugga är nästan ännu bättre, då blommar de längre! Pioner skall stå grunt och den övre delen av knölen skall inte hamna djupare är ca 5 cm under ytan. Jorden skall vara väldränerad och näringsrik. Pioner kräver inte mycket näring. Mylla gärna ner en näve av Algomin trädgårdsgödsel på våren. Men var försiktig så att du inte skadar knopparna. Vattna igenom efter planteringen. Vi har flera olika sorter, tex Sarah Bernard som får stora väldoftande rosa blommor.

Att vattna, hur mycket och när?

Några generella regler, vattna på morgonen. Vattna sällan men mycket. Ca 30 mm per kvadratmeter en gång i veckan för etablerade plantor är bra. Det låter inte så mycket med det är tre stycken 10-liters vattenkannor! När man vattnar med slang eller kanna tenderar vattnet att rinna undan och inte ner i marken. Det bästa är att använda en rotvattnare som du sticker ner i marken.

Du spar vatten och det hämnar på rätt ställe, dvs. vid rötterna. Det finns ett enkelt trick att räkna ut hur mycket du skall vattna. Koppla rotvattnaren till slangen. Ta en spann eller vattenkanna som rymmer tex 10 l. Ta tiden på när spannen är full. Tar det 20 sekunder så tar det ca en minut att vattna 30 L. Rotvattnaren kan vara lite knepig att ställa in på rätt tryck men det lär du dig snabbt.

Plantera ett träd

Gräv en grop, 50x50x50 cm, mer om du orkar! Ta upp trädet ur krukan. Har rötterna snurrat sig hårt i krukan, luckra försiktig upp rötterna. Är någon rot skadad så klipp av den. Placera trädet i gropen. Slå ner stödstolpen en bit utanför centrum. Trädet placeras på stolpens läsida. Stolpen skall inte nå längre upp än den nedersta grenen. Trädet skall hamna på samma djup som i krukan, så ös på jord i botten och vattna. Fyll på jord efterhand och skaka lätt på trädet så att jorden fördelas mellan rötterna. Bind sedan trädet vid stolpen, använd sadeljord eller kedja. Vattna rikligt!